NORAD i dalje prati Djeda unatoč zatvaranju vlade


NORAD i dalje prati Djeda unatoč zatvaranju vlade

Dva člana NORAD-ovog Sektora za sjevernoameričku protuzračne obrane spremni su pratiti Djeda Mraza pomoću radarske opreme u prosincu 2008. godine.

Zasluge: US Air Force / Brooke Davis

Ako ste mislili da je zatvaranje vlade značilo da danas možete raditi u tajnosti (24. prosinca), Djeda Božićnjaka, razmislite ponovo.

Sjevernoameričko zapovjedništvo za obranu (NORAD) nastavlja s radom svoje poznate web stranice "Santa Tracker" unatoč djelomičnom zatvaranju, koja je stupila na snagu kada je sat u subotu (22. prosinca) pogodio ponoć.

Također možete pratiti Božićno putovanje po cijelom svijetu putem "NORAD Tracks Santa" Twitter računa, @NoradSanta,

NORAD, zajednički napor Sjedinjenih Država i Kanade, od 1955. prati pokrete Djeda Božjih sobova. Santa. Ali taj je broj bio pogrešan otisak: doista je usmjerio djecu na direktora operacija u objektu Colorado Springsa NORAD-ove organizacije prethodnice, CONAD (Kontinentalna komanda protuzračne obrane).

Čovjek koji je odgovorio na prvobitno zbunjujuće pozive, pukovnik Harry Shoup, pokazao je neki divan Božićni duh, i rodila se tradicija.

Danas NORAD prati Djeda Mraza koristeći sve vrste high-tech opreme, uključujući radarske antene, satelite i strateški smještene "SantaCams". Članovi tima NORAD-a također dobivaju puno pomoći od volontera, a to je kako oni mogu zadržati crveno i zeleno svjetlo na svakoj blagdanskoj sezoni.

NASA ne prolazi kroz zatvaranje slično neozlijeđena; oko 95 posto osoblja u svemirskoj agenciji bit će ojačano, uključujući i ljude koji upravljaju NASA-inom televizijom.

Ali NASA će nastaviti podržavati svoje brojne operativne svemirske letjelice i održavati podatke tih misija. Dakle, sonda OSIRIS-REx će i dalje krenuti oko asteroida Bennu 31. prosinca, a letjelica New Horizons i dalje će letjeti udaljenim objektom Ultima Thule u 12:33 EST (0533 GMT) 1. siječnja.

I moći ćete držati bliske kartice na Ultima Thule susretu čak i ako se shutdown nastavi u novoj godini; Laboratorij za primijenjenu fiziku Sveučilišta Johns Hopkins, koji upravlja misijom New Horizons za NASA, emitirat će sve događaje vezane uz letenje ako NASA TV ostane izvan mreže.

Knjiga Mike Walla o potrazi za vanzemaljskim životom "Tamo vani(Grand Central Publishing, 2018; Karl Tate) sada je van. Slijedite ga na Twitteru @michaeldwall, Prati nas @Spacedotcom ili Facebook, Izvorno objavljeno dana Space.com,