Osobna studija slučaja o prigodnim troškovima i svjesnom trošenju

[ad_1]

U subotu navečer, Kim i ja pridružili smo se 25 216 nogometnim navijačima kako bismo gledali kako Portland Timbers poražava Vancouver Whitecaps 3-1 tijekom lude rijetke kolovozne oluje. (Portland dobiva puno kiše … ali ne početkom kolovoza.) Utakmica je bila jako zabavna, s tri sjajna gola. Ovdje. Dijelit ću sa vama naglaske …

Posjedovao sam sezonske karte za Timbers od 2010. godine, godinu dana prije nego što su napravili skok u top ligu u SAD-u – ali navijač sam od 1975, kad sam imao šest godina. Moje najranije sportske uspomene slušam igre Timbersa na tranzistorskom radiju, navijajući za like Clivea Charlesa, Johna Baina i (posebno) golmana Micka Poolea. Htio sam biti Mick Poole.

Svake godine u kolovozu dobivam pismo o obnovi drvene građe. Ako opet želim sezonske karte, vrijeme je da ih kupim.

Prvih nekoliko godina to je bila laka odluka. Ulaznice su bile jeftine. U 2011. koštali su me 41,91 USD po sjedalu po utakmici. Čak se i u 2016. trošak činio razumnim u iznosu od 54,00 USD po ulaznici po utakmici. U posljednjih nekoliko godina, cijene karata su naglo skočile. Ako se želim obnoviti za 2020. godinu, moram biti spreman platiti 79,12 dolara po ulaznici po utakmici.

Koliko god volim Portland Timbers, možda su našli moju granicu. Ova cijena provjerava moje strpljenje i moj džeparac. Nisam sam.

Visoka cijena zabave

Posjedujem dva sjedala blizu vrha odjeljka 118, koji zaobilazi liniju veznih igračaka u starom dijelu našeg stadiona. (Kao referentni okvir, ako gledate istaknuti videozapis na početku ovog članka, taj je prikaz u osnovi sa naših sjedala. Sjedimo šest metara ispred televizijske kamere.)

bio sam vrlo namjerno kad sam odabrao ova mjesta. Ne moram sjediti u novom odjeljku; Radije bih pogledao. Naša sjedala nikada nisu na suncu i zaštićena su od prevladavajućeg vremenskog obrasca, što je važno kada dobijete toliko kiše kao mi ovdje u Portlandu. (Na primjer, u subotu smo bili potpuno suhi. Ljudi preko puta skupih sjedala zasuli su se. Mnogi su se povukli da bi je gledali s drugih dijelova stadiona.)

Ako obnovim za 2020. godinu, svaka sezonska karta koštat će me 1325 dolara. To je ukupno 2650 USD – plus sranje za uslugu od 40 dolara.

Cijene ulaznica za 2020. godinu

Sada, 2690 dolara nije kraj svijeta. Naravno, bilo bi skupo da sam i dalje duboko u dugovima i borim se sa sobom. Ali ja nisam. Danas sam financijski neovisna. Mogu si priuštiti neke odlaske.

Ali tu je stvar. Igre koštaju više od cijene ulaznica. To košta novca za središte grada. Ako košta novac za parkiranje. To košta novca za jelo i piće, bilo da to radimo na stadionu ili u obližnjem restoranu. To košta novac za Timbers gear. Naravno, mnogi od tih troškova potpuno su neobavezni. Ali za nas – i za većinu ljubitelja sporta koje poznajem – cijena ulaznica samo je dio troška odlaska na igre.

Siguran sam da trošimo dodatnih 50 dolara po utakmici. A moglo bi biti bliže 100 dolara!

Uzmimo da je subota tipična. Platili smo 8 dolara za parkiranje u „tajnoj“ garaži, osam minuta hoda od stadiona. U igri smo Kim i ja popili po dvije piva od 10,50 dolara (ukupno 42 dolara) i krišku pice od 6 dolara (ukupno 12 dolara). Dakle, potrošili smo 62 dolara (plus benzin) uz dvije karte od 69 dolara. Naš veliki ukupni večer? Točno 200 dolara.

I to za jednog od sedamnaest kućne igre!

Računam da su naši godišnji troškovi za Portland Timbers najmanje 3500 USD – a oni su vjerojatno bliži 4000 USD.

Siguran sam da ćete se složiti da je 4000 dolara puno novca. To je Lijepo putovanje u Europu, na primjer, ono koje sam napravio u svibnju sa svojim rođakom Duaneom. To je znatna količina novog Mini Coopera. To bi financiralo cijelu godinu HelloFresh za dvije osobe, četiri noći u tjednu.

Volim Portland Timbers. Ali volim li ih? ovaj mnogo?

Krčenje brojeva

Svake godine, kada dođe vrijeme za obnavljanje karata za Timbers, odem u Kim. "Nisam siguran da bih to trebao učiniti", kažem. "Mislim, hoću, ali ne sviđa mi se koliko košta."

Obično kaže isto: „Šalite li me? Volite Timberse! Da, trebali biste to učiniti. Požalili biste se ako odustanete od mjesta. "

Ipak je ove godine rekla nešto drugačije: "Da, igre su skupe. Osim toga, oni postaju gnjavaže. I ne volim sve igre iz tjedna u tjedan. Oni su teški. Možda biste mogli naći nekoga s kime biste podijelili karte? Samo se ovog puta pobrinite da vam to unaprijed plate. "

Bilješka: Kad smo bili na našem RV putovanju 2015. godine, podijelili smo troškove karte s prijateljem. Nisam novac tražio unaprijed, a prijatelj nikad nije platio. Lekcija naučena.

Jučer sam krcat nekim brojevima. To je ono što rade novci, zar ne? Kopao sam po svojoj e-pošti kako bih pronašao informacije o cijenama iz prošlih sezona. Uspio sam obnoviti troškove prošlosti za svaku godinu, ali jednu.

Povećava se cijena drvne građe

Iako sam uključio ono što sam platio 2010. godine, to se ne odnosi izravno. To su bila opća mjesta za prijam u "Drvnu armiju", skupinu navijača na sjevernom kraju stadiona. Osim toga, momčad još nije bila dio glavnih liga nogometa; bili smo u nižoj ligi.

Kupila sam svoja trenutna mjesta u 2011. Kao što vidite, cijene karata brzo su nadmašile inflaciju. Moje ulaznice za 2020. godinu koštale bi 91% više nego što su to činile za prvu sezonu Timbersa prije devet godina. Koštali bi 47% više nego što su imali četiri godine prije. A za sezonu 2020. postojat će 15% poskupljenje tijekom ove godine.

To je suludo!

Gledajući podatke o inflaciji, opće cijene od 2011. godine porasle su 16% – ne 91%. Povećali su 8% od 2016. – ne 47%.

Kako tim može opravdati naplatu toliko za ulaznice? Osobito kada je kvaliteta doživljaja igre opadala (a ne poboljšavala se) tijekom posljednjih nekoliko godina? Osnovna ekonomija. Trenutno je ponuda ulaznica Portland Timbers daleko ispod potražnje. Prednji ured može povećati cijene karata sve dok ne nađu ravnotežnu točku. Još nisu stigli do te točke.

Ali možda su je našli moj ograničiti.

Svjesno trošenje na djelu

Prije nego je utakmica počela u subotu, razgovarali smo s ljudima koji sjede iza nas, Gabbyjem i Davidom. Imaju sezonske karte za obje Portland Timbers i Portland Thorns (naš profesionalni ženski tim, koji je jedan od najpopularnijih ženskih profesionalnih timova na svijetu).

Gabby i David već su obnovili karte za sljedeću godinu – ali možda je posljednji put da to učine.

"Tako je skupo", rekao je Gabby. „Štedimo novac pokušavajući ne kupiti hranu i piće na stadionu. Prvo volimo ići u veseli čas negdje blizu. “Pokazao sam na dvije pive koje je David držao u rukama. Smijali su se.

"Ali mi ne želimo popustiti svoja mjesta", rekao je David. „Nekada je bilo moguće da posjedujete svoja sjedala i da prodate karte drugim ljudima za godinu dana. Ali sada, s pomoću elektroničkih karata, mislim da pokušavaju uhvatiti ljude koji to rade. "

Ni mi ni oni se nismo mogli odlučiti. Obnavljamo li? Ne obnovimo li se?

Kad smo se vozili kući, Kim i ja pokušali smo probiti mogućnosti. Ima ih mnogo. Mogli bismo:

  • Jednostavno obnovite karte za 2020. godinu i odložite odluku o otkazivanju još jedne godine.
  • Obnovite karte, a zatim odlučite što ćete s njima učiniti na proljeće.
  • Obnovite karte i podijelite troškove s nekim drugim.
  • Obnovite, ali premjestite naše karte na drugi dio stadiona. Ovo je teško za nas oboje. Mi Kao naša sjedala. Kao što sam rekao prije, oni su u osnovi "TV" sjedala. To je naše viđenje.
  • Obnovite naše karte, ali namjerno donesite odluku ne kupiti nešto na stadionu. (Tačno. Postoji šansa od nula posto da bismo to mogli riješiti.)
  • Otkažite ulaznice i uživajte u "vjetrometini" od 4000 USD tijekom sljedeće godine (i godina koje dolaze).
  • Otkažite karte i preusmjerite 4000 USD koje bismo potrošili za druge ciljeve – poput kupovine novog automobila.
  • Otkažite ulaznice i kupite sezonske karte za Portland Thorns (koje koštaju mnogo manje).

Siguran sam da postoje i druge mogućnosti.

Ono što mi se čini zanimljivo je da je ovo osobna studija slučaja o mogućim troškovima i svjesnom trošenju.

Dajem sve od sebe da donosim namjernu odluku o tim kartama. Želim da ovo bude svjesni izbor, a ne reakcija na udarac koljenom, a ne nešto što radim po inerciji. Ne želim kupovati karte jednostavno zato što sam ih kupio u prošlosti. Želim biti svjestan svojih želja i potreba.

I pokušavam razmotriti prigodne troškove ovog izbora. Svaka kupovina je kompromisna. Ako kupujem ove karte, od čega odustajem? Ako odustanem od ulaznica, što mogu dobiti? Što ja zapravo želim? Ove godine sam smanjio puno manjih troškova. Ovo se čini kao velik trošak koji bih mogao smanjiti.

Troškovi za moje karte do Portland Timber-a porasli su prosječnom stopom od 7,44% godišnje. U tom je razdoblju američka inflacija u prosjeku bila ispod 2%. Kao da je nogometni klub Timbers uložio u mene i ostale vlasnike sezonskih karata, a oni zarađuju 5,5% stvarnog (inflacijski prilagođenog) povrata našem poslu.

Volim svoje Drvene građe i želim ih podržati, ali ne volim sebi praviti robu za tuđi profit.

Hoću li ove godine obnoviti karte? Može biti. Imam mjesec dana da odlučim. Ali ako to učinim, sumnjam da će ovo biti zadnja sezona kojoj se prepuštam ovom luksuzu.

Istinita priča: Tijekom istraživanja prošlih cijena karata na svom gmail računu naišao sam na neke bilješke koje sam poslao poštom 25. rujna 2013. Prilično pokrivaju istu stvar. Ovo je pitanje s kojim se borim svake godine. I svake godine – do sada – dolazim do istog zaključka: To je nešto što cijenim.

Autor: J. D. Roth

J. D. je 2006. osnovao Get Rich Slowly kako bi dokumentirao svoju potragu za izvlačenjem dugova. S vremenom je naučio štedjeti i kako ulagati. Danas je uspio stići u prijevremenu mirovinu! Želi ti pomoći da savladaš svoj novac – i svoj život. Nema prevare. Nema trikova. Samo savjet o pametnom novcu koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve.

[ad_2]