Vatrogasne snage Jastreba za polijetanje Japana odgađaju lansiranje teretnog broda u svemirsku stanicu: IzvješćeJapan je otkazao planirano lansiranje teretnog broda na Međunarodnu svemirsku stanicu danas (10. rujna), nakon što je na raketnoj platformi izbio požar za raketu misije, prema izvješćima za tisak.

"Današnje lansiranje je odgođeno jer smo pronašli požar oko rupe na palubi mobilnog lansera u 15:05 JST (14:05 EDT / 1805 GMT). Sada pokušavamo ugasiti požar", predstavnici Mitsubishija Teška industrija, graditelj raketa, navodi se u ažuriranju statusa na Twitteru,

Japanska agencija za zrakoplovna istraživanja (JAXA) odbrojavala je vrijeme ka lansiranju teretnog broda HTV-8 iznad rakete H-IIB kada se požar lansirao u svemirski centar Tanegashima, prema urednici svemirske zrakoplovne agencije Irene Klotz, koji su na Twitteru objavili ažuriranja s web mjesta za lansiranje, Požar je gorio oko dva sata prije nego što je ugašen, a nije bilo ozlijeđenih, rekao je Klotz.

Uzrok požara i je li uzrokovao bilo kakvu štetu raketi H-IIB tek treba utvrditi, Dodao je Klotz,

Ray Iechika Takaku, glasnogovornik Mitsubishi Heavy Industries, rekao je novinarima na licu mjesta da ta kompanija nikad nije vidjela požar na bacače tijekom lansiranja H-IIB, Klotz je objavio na Twitteru, Požar je počeo nakon što je gorivo za lansiranje bilo potpuno, dodala je,

Video: Kako rade japanski HTV teretni brodovi
Povezano:
Objašnjen japanski svemirski kamion HTV (Infographic)

Japan ima neprekinuti rekord uspjeha za svoje rakete H-IIB. Posljednja svemirska letjelica poslata je visoko u rujnu 2018. Do danas, Mitsubishi Heavy Industries pokrenuo je sedam misija HTV-a od 2009. Današnje lansiranje trebalo bi poletjeti na 10. godišnjicu tog prvog HTV-ovog leta.

HTV-8 prevozi više od 4 tone zaliha za Međunarodnu svemirsku stanicu, uključujući šest litijum-jonskih baterija i prototip Sony lasersko-komunikacijskog sustava na ISS, a danas bi bila deseta obljetnica njegovog prvog lansiranja u svemirsku stanicu , NASA-ini astronauti postavljat će baterije na modul solarnog polja P6 u svemiru kasnije ove godine kako bi zamijenili stare koji su već tamo, rekli su NASA-ini dužnosnici.

Časnici NASA-e rekli su da je trenutna šesterokrevetna posada svemirske stanice u dobrom zdravlju i da nema opasnosti da ponestaju hrane ili drugih vitalnih potrepština.

"Astronauti su sigurni na stanici i dobro opskrbljeni", naveli su u NASA-ini zvaničnici NASA-e.

fotografije: Japanska robotska flota svemirskih brodova

Sony sustav će biti raspoređen za testiranje buduće komunikacije između satelita ili sa zemaljskim stanicama, pomoću ultrabrze laserske komunikacije, prema japanskoj agenciji za istraživanje svemirskog zrakoplova ili JAXA. (Svemirske letjelice danas se općenito oslanjaju na radio koji ima ograničenu propusnost za slanje informacija.)

"Imamo vrlo velika očekivanja za ovu tehnologiju," rekao je astronaut ISS-a Koichi Wakata, koji je sada potpredsjednik JAXA, navodi se u izjavi JAXA. "Ova tehnologija … vjerojatno će se široko koristiti ne samo u telekomunikacijskoj industriji, već u budućnosti kao sredstvo komunikacije u području istraživanja. Točnije, ona se može koristiti kao sredstvo komunikacije između Zemlje i Međunarodnog Svemirska stanica, mjesec i Mars. "

Napomena urednika: Ova je priča ažurirana u 18:12. EDT (1212 GMT) kako bi se uključila ažuriranja s konferencije za novinare nakon požara urednica svemirske zrakoplovne agencije Irene Klotz putem Twittera i službene izjave MHI-a i NASA-e. Ranije je ispravljeno da bi odražavalo da samo japanska raketa H-IIB ima savršen rekord lansiranja. Državna raketa H-IIA raketa imala je jedan kvar u 40 lansiranja.

Ovo je priča u razvoju. Uskoro potražite ažuriranja.

Slijedite Elizabeth Howell na Twitteru @howellspace, Prati nas na Twitteru @Spacedotcom i dalje Facebook,